Sklizeň jablek vyžaduje vhodné nádoby


Výroba kontejnerů pro přepravu ovoce a zeleniny zpracované do podoby polotovarů je důležitou součástí procesu potravinářského odvětví, které dodává na trh například džemy a marmelády, zmrzliny a mražené dřeně anebo ovocné či zeleninové šťávy. Kontejnery jsou zde více než potřebné, je to základní segment celého procesu, poněvadž do hry tu vstupují desítky až stovky tun zemědělských komodit. Je obrovský rozdíl sklidit a zpracovat dva metráky jablek, z nichž zhotovíte jablečný mošt, což bývá běžný proces u drobných pěstitelů, anebo sklízet jablka ze sadových plantáží, kde roste na tři stovky jabloní. Jestliže například počítáme úrodu jablek u vyšších jabloňových kultivarů z jednoho stromu o hmotnosti přibližně 100 kg, z takového sadu sklidíme na třicet tun jablek.

jablka na stromě

Jistě je vám známo, že období sklizně je poměrně krátký čas, kdy je žádoucí pokud možno sklidit u stejných odrůd všechna jablka naráz – co nejdříve, a tak je tu tedy zapotřebí i velký počet vhodných skladových a přepravních nádob. Potřebujete jednak plastové přepravky pro uložení jablek, která putují na trh do přímého prodeje, a pak tu musíte mít nádoby pro zpracování jablek pro výrobu moštu. Jestliže jako modulární příklad uvažujeme 15 tun jablek do přímého prodeje a 15 tun na výrobu moštu, bude se vám tu hodit několik stovek plastových přepravek na ovoce a IBC kontejnery o objemu tisíc litrů v počtu dobrých dvanácti až čtrnácti kusů.

jablka v sadu

IBC kontejner je skládací hranolová nádoba s vnitřní vyměnitelnou jednorázovou polyetylenovou vložkou, kam umístíte rozdrcená jablka v podobě dřeně anebo šťávy. Kontejnery lze skládat na sebe až do pěti pater, čímž se usnadní a urychlí přepravní proces pro další výrobní postup. Jablka se musí po rozdrcení co nejdříve využít, to znamená v kontejnerech se nejprve umístí do chladicího či mrazicího boxu, a odtud pak jablečný polotovar putuje k dalšímu zpracování a ke stáčení do vhodných nádob – lahví nebo kartonových krabic.